Ben jij Stadsdichter-materiaal?

Hieronder meer informatie voor wat betreft het profiel van de Stadsdichter ‘s-Hertogenbosch. Lees het zorgvuldig door en laat me zo spoedig mogelijk weten of je je kandidaat wil stellen. Gezien de prille fase waarin de organisatie verkeert, kunnen enkele hoofdlijnen nog wat verschuiven. Zet de volgende data vast in je agenda:

– Letterbekken: De gedichte stad – zaterdag 14 september in Brouwers aan de Vaart
– Letterbekken: De Stadsdichter- zaterdag 30 november in Brouwers aan de Vaart

De Stadsdichter ‘s-Hertogenbosch valt onder de Stichting Letterbekken (i.o.), in zowel naam als functie. Als overkoepelende stichting voor de functie van Stadsdichter, geeft zij vorm aan deze functie, het voortbestaan en het profiel. In principe is de dichter gedurende 3 jaar Stadsdichter ‘s-Hertogenbosch.

De dichter die de titel Stadsdichter draagt, is autonoom in zijn functioneren.

Lees ook dit artikel in de Bossche Omroep van 5 mei 2019.

 

Functieomschrijving

De Stadsdichter ‘s-Hertogenbosch schrijft gevraagd en ongevraagd gedichten en publiceert deze via de kanalen die voor de Stadsdichter zijn gemaakt, en via eigen, zelfgekozen kanalen en uitingen. De Stadsdichter is een bekend Bosch’ gezicht en verplaatst zich makkelijk tussen verschillende doelgroepen, binnen het culturele- en maatschappelijke netwerk.

Kenmerken

 • De Stadsdichter is tenminste 18 jaar oud;
 • De Stadsdichter mag van elk geslacht, religie, sexuele geaardheid of afkomst zijn;
 • De Stadsdichter is woonachtig in de gemeente ‘s-Hertogenbosch;
 • De Stadsdichter is geheel autonoom voor wat betreft de inhoud en strekking van zijn gedichten.
 • De Stadsdichter is bereid voor de voetlichten te treden;
 • De Stadsdichter is zichtbaar aanwezig bij beeldbepalende evenementen voor de gemeente ‘s-Hertogenbosch, in overleg met St. Letterbekken.
 • Minimaal 6 keer per jaar publiceert de Stadsdichter via de kanalen van St. Letterbekken en de eigen kanalen over een op dat moment actueel onderwerp;
 • Het openen van het gemeentelijke politieke jaar;
 • Het deelnemen aan beeldbepalende evenementen op stadsniveau, als Boulevard en Jazz in Duketown, in te vullen naar eigen inzicht; Letterbekken tracht de Stadsdichter in contact te brengen met deze organisaties, maar de Stadsdichter kan ook naar eigen inzicht vormgeven aan deze uitingen;
 • De Stadsdichter gaat samenwerkingsverbanden aan (in samenspraak met St. Letterbekken) met (niet-commerciële) organisaties binnen en buiten de stad

Tools

St. Letterbekken draagt zorg voor de volgende tools:

  • Website en hosting Stadsdichter;
  • Facebookpagina met contacten en volgers;
  • Youtubepagina met volgers;
  • Linkedin pagina met contacten;
  • Promotionele campagnes rondom Stadsdichterschap;
  • Een netwerk met contacten
  • Een professionele organisatie met steun en toeverlaat!

 

 

Procedure

In juni gaat Letterbekken de aspirant-Stadsdichters introduceren aan de buitenwereld. Zo ook de bijbehorende acts en de vakjuryleden.

Grofweg zijn er 2 stemrondes, waarvan 1 publieke stemronde, op de avond van het eerste evenement.
Er is tijdens het evenement op 14 september een kans voor publiek om te stemmen. Ook is er dan een vakjury die de uiteindelijke, beslissende stem heeft. De overgebleven kandidaten, presenteren zich tijdens het tweede evenement, Letterbekken: de Stadsdichter (30 nov.), van waaruit de Stadsdichter ‘s-Hertogenbosch door de vakjury zal worden gekozen.

De kandidaten worden door ons gekoppeld aan een professional uit een andere discipline. Dat kan zijn een band, theatermaker, choreograaf, act of performance. Wij kijken naar de persoon en persoonlijkheid van de dichter en naar die van de gekoppelde act. De dichter bereid een act voor, samen met de andere podiumprofessional. Dit is deel van de programmering van Letterbekken: de dichte stad. Podiumprofessional en de aspirant Stadsdichter komen samen op het affiche en in de pers.

Tijdens het evenement Letterbekken: De Stadsdichter (30 november) zullen de overgebleven kandidaten een laatste performance geven, in te vullen naar eigen inzicht, gesteund door filmpjes die we gedurende de tussenliggende maanden van je gemaakt hebben, of die je zelf aanbrengt.
Details hieromtrent worden nader bekend gemaakt.

De Stadsdichter ‘s-Hertogenbosch is eind dit jaar een feit. In de tussenliggende maanden zullen we regelmatig berichten publiceren via nieuw aan te maken kanalen. Via Facebook zijn we ook te volgen.

Voor meer informatie, mail gerust met ons: bek@letterbekken.nl
06-24805848